Bladmögel- och alternariastrategi

Utvald bild

Här hittar du årets bladmögel-och alternariastrategi för 2025

Av: Gabriella Malm

Odlarbrev bladmögel– och alternariastrategi 2025

 

  •  Förebygg resistensproblem Alternaria
  •             Strategi 2025

 

Alternaria

2024 togs ett fåtal prover i Lyckebys alternariaförsök samt i ett kraftigt infekterat fält utanför Kristianstad. Provsvaren visade att det fanns isolat av Alternaria med nedsatt känslighet för fluopyram. Det var 80% av isolaten som uppvisade nedsatt känslighet. Fluopyram ingår som aktiv substans, tillsammans med protiokonazol i produkten Propulse. Protiokonazol visar dock fortfarande god effekt mot Alternaria.

 

Preparatnamn

Aktiv substans

FRAC-grupp

Propulse

Fluopyram och Protiokonazol

SDHI 7 och DMI 3

Revyona

Mefentriflukonazol

DMI 3

Narita

Difenokonazol

DMI 3

 

De aktiva substanserna mefentriflukonazol och difenokonazol är relativt nära släkt med varandra och det finns risk att så kallad korsresistens uppstår. Fungerar inte den ena så fungerar inte den andra. I strategin är det därför viktigt att bryta av och växla med Propulse (som innehåller både protiokonazol och fluopyram) mellan behandlingar med Revyona/Narita/Revus Top. Undvik att köra Revyona och Narita/Revus Top flera gånger i följd eftersom vi då späder på risken för ökad resistensutveckling. 

 

Revus Top innehåller förutom difenokonazol även mandipropamid mot bladmögel. Det går utmärkt att använda Revus Top förutsatt att den blandas med till exempel Shirlan, Leimay eller Sporax.

 

Det vi även vet är att resistensen mot azoxistrobin (Amistar) kvarstår. >75% av proverna var resistenta. Detsamma gäller Signum som fortsatt inte heller fungerar.

 

Preparat och dos

Växla mellan Propulse, Revyona och Narita. På grund av risk för korsresistens mellan difenokonazol (Narita/Revus Top) och mefentriflukonazol (Revyona) bör inte Narita/Revus Top och Revyona köras direkt efter varandra. Bekämpa med max. 14 dagars mellanrum. Propulse har 21 dagars karens och kan därför inte användas nära upptagning. Ett samlat program för bladmögel och Alternaria finns bifogat här.

 

Bekämpningsbehov

Lätt sandjord, >80% sandgrovmo har störst risk för alternariaangrepp. Det är enbart på dessa jordar samt om det förekommit kraftiga angrepp tidigare som rekommendationen är att starta något tidigare än vanligt samt köra 5 behandlingar. På tyngre jordar är ofta problemet betydligt mindre och rekommendationen är max 4 behandlingar.

 

Behandlingsstart och riskfaktorer

Starta behandlingen 7-8 veckor efter uppkomst. På lätt jord är det möjligt att sätta tidigt och potatisen är eventuellt uppe redan 15 maj. Då är månadsskiftet juni/juli en lämplig start. Svampen gynnas av varm och torr väderlek omväxlande med fuktiga perioder. Stressfaktorer som torka, insektsskador och växtnäringsbrist t.ex. kväve- och kaliumbrist, ökar risken för angrepp.

 

Bladmögel

Många försök visade att 2024 års bladmögelstrategi var överambitiös. I Sverige var det oklart hur stort problemet var med EU_43 och därför användes både hängslen och livrem för att inte låta EU_43 få fäste och ta över bladmögelpopulationen. Idag vet vi betydligt mer. Bland annat att det är viktigt att blanda och variera aktiva substanser. Detta ska vi fortsätta med 2025 men vi har stora möjligheter att hålla nere doserna i blandningarna.

 

Skimmelstyring

Risktimmar

Infektionsrisk

Dos

0

Minimal

Kör ej

1 - 19

Låg

totalt 75%

20 - 40

Medel

totalt 100%

> 40

Hög

100-150%

 

 

Bladmögelstrategi 2025

Strategin är i grunden att blanda (minst två aktiva substanser i varje behandling) samt att växla FRAC-grupp för att förebygga resistens och säkerställa goda effekter. Beroende på bladmögeltryck justeras doserna. Ett dosintervall står framför varje produkt i programmet, se programmet här.

 

Registreringsfördel Vamos/Banjo 

Fluazinamprodukterna Vamos och Banjo har en registreringsfördel jämfört med andra fluazinamprodukter. Produkterna är registrerade från utvecklingsstadium 20 (sidoskottsbildning). Använd med fördel någon av dessa produkter i den första bladmögelbehandlingen.                      

 

Ett samlat program för bladmögel och Alternaria finns bifogat här.

 

Hälsningar

 

Gabriella Malm

gabriella.malm@lyckeby.com

044-28 61 53

 

Kristoffer Gustafsson

kristoffer.gustafsson@lyckeby.com

044-28 61 65

Kategori:

Tillbaka